- China heeft vorig jaar de bouw goedgekeurd van vier keer meer steenkolencentrales dan in 2021.
- Dat is de grootste capaciteitsgroei sinds 2015, stelt een maandag verschenen onderzoek van het Centre for Research on Energy and Clean Air en Global Energy Monitor.
- De golf van goedkeuringen voor de bouw van steenkolencentrales volgt op ernstige stroomtekorten in China afgelopen zomer.
- Lees ook: Dit doet de oorlog in Oekraïne met de energietransitie in Europa: op de korte termijn meer kolen, maar ook versnelde investeringen in hernieuwbare energie
China heeft vorig jaar de bouw goedgekeurd van vier keer meer steenkolencentrales dan in 2021. In totaal gaf het land toestemming om de uit steenkool gewonnen energiecapaciteit in 2022 met 106 gigawatt te laten toenemen.
Dat is de grootste capaciteitsgroei sinds 2015, stelt een maandag verschenen onderzoek van het Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) en Global Energy Monitor (GEM).
De bouw van nieuwe Chinese steenkolencentrales die samen goed zijn voor zo’n 50 gigawatt aan elektriciteit is ook al daadwerkelijk van start gegaan.
“China blijft de opvallende uitzondering in het licht van de wereldwijde afname van de bouw van steenkolencentrales”, zegt Flora Champenois, analist van GEM. “De snelheid waarmee projecten in 2022 van de vergunningsfase naar de bouwfase gingen was buitengewoon.”
De golf van goedkeuringen voor de bouw van steenkolencentrales volgt op ernstige stroomtekorten in China afgelopen zomer. Toen verdampten door extreme droogte de nodige waterkrachtreservoirs en nam door de hitte de vraag naar airconditioning toe. Veel van de onlangs goedgekeurde projecten zijn dan ook bedoeld als "ondersteunende" basiscapaciteit om het risico op stroomuitval te minimaliseren, aldus het CREA- en GEM-rapport.
Veel nieuwe steenkolencentrales worden echter gebouwd in regio's die juist al een capaciteitsoverschot hebben, stellen de opstellers van het rapport. China's problemen met de stroomvoorziening kunnen volgens hen beter worden aangepakt door de betrouwbaarheid en de efficiëntie van het bestaande stroomnet te verbeteren.